Isännöitsijäliitto korostaa nyt isännöitsijätoimistojen ohjeistusta eettisinä.
Kun tehdään asunto-osakkeesta kauppaa, asuntoon kohdistuvaa lainaa ei voi maksaa pois. Näin pankin ei tarvitse pyytää tietoja lainaosuudesta. Isännöitsijätodistus on se asiakirja, jota käytetään, mutta isännöitsijä tai hänen työnantajansa isännöitsijätoimisto ei vastaa sen oikeellisuudesta. Miksi tämä ei kiinnosta ketään?
Kiinteistöliiton asianajaja kertoo, että virheitä tapahtuu usein. Niistä ei siis vastaa kukaan. Isännöitsijätoimistoilla on vakuutus, joka korvaa virheitä. Entä, jos virhettä ei ole muualla kuin isännöitsijän todistuksessa. Osakkaalle kuuluva hyvitys, joka on poistettu lainasta, lisätään sinne takaisin ja raha onkin käytetty muuhun ilman yhtiökokouksen päätöstä.
Hallituksella on isännöitsijän toimintaa koskeva valvonta velvollisuus. Entä jos hallitus ei tee työtään tai on itse toiminnallaan vastuussa virheellisestä lainaosuudesta? Kenen selän taakse se voi piiloutua? Asiaa ei suostuta käsittelemään eikä viemään Yhtiökokouksen käsiteltäväksi?
Asianajajat tietävät, että tilanne haiskahtaa. Erilaisia hypoteesejä esitetään välistävetojen, rahanpesun, osakkaalle kuuluvan rahan käyttämisestä salavihkaisesti muihin tarkoituksiin – ehkä menoihin, joihin ei ole yhtiökokoukselta saatu lupaa. Mitään keinoja asian korjaamiseen ei näytä olevan.
Tutkiiko meillä kukaan yhteiskunnan talouden rakenteiden sidoksia. Mihin kenenkin varallisuus perustuu?
Itänaapurin korruptio ja rikolliset tavat kerätä omaisuutta vallanpitäjien kukkaroon on tapetilla. Voidaan hämmästellä kansan orjamaisuutta ja pelokkuutta puuttua asioihin. Rahasidokset ja niiden valta yksilöihin kummastuttaa. Valheet ja kieroilu on muka kaukana meistä.
Ei kannata unohtaa, että rakennusala on saanut tulikasteensa ja oppinsa itänaapurilta. Sotakorvauksia tehtiin ja niistä päätettiin votkan maustamissa neuvotteluissa. Yhteistyön aikana opittiin naapurin tapoja kaikissa suhteissa. Kiusaus käyttää niitä oman menestyksen takaamiseen saattoi olla suuri.
Suomalainen identiteetti rehellisenä ja oppineena kansana kaipaa tarkastelua. Kriisien putsaama peili voi näyttää meistä uudenlaisen kuvan.